Grote groep mensen weet niet dat ze hepatitis hebben

Grote groep mensen weet niet dat ze hepatitis hebben

In Nederland sterven jaarlijks circa 500 patiënten aan de gevolgen van chronische leverziekten die veroorzaakt worden door virussen zoals hepatitis B en hepatitis C. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Volgens de onderzoekers is er in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen per jaar overlijden. De sterfte als gevolg van virale hepatitis kan voor een groot deel voorkomen worden omdat er uitstekende behandelmogelijkheden zijn voor zowel hepatitis B als hepatitis C.

Het Erasmus MC en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging maken zich grote zorgen over het hoge aantal sterfgevallen door hepatitis B of C, een infectie van de lever, die wordt overgedragen door seksueel contact of besmet bloed. Ze pleiten voor een snelle screening, opsporing en behandeling van tienduizenden potentiële virusdragers.

Naar schatting zijn tienduizend mensen in Nederland met hepatitis B of hepatitis C besmet. Patienten kunnen hier erg ziek van worden maar vaak heeft men er ook geen last van. Echter, in ongeveer 5% van de gevallen kan de infectie ontaarden in leverkanker. Onderzoek naar hepatitis B en hepatitis C infectie kan door bloedonderzoek, bijvoorbeeld via de huisarts.