Kankerdiagnose via zoekopdrachten van patiënt?

Onderzoekers van Microsoft hebben aangetoond dat zij in sommige gevallen kunnen vaststellen dat een Bing-gebruiker alvleesklierkanker heeft. Dat gebeurt aan de hand van zoekopdrachten, voordat de gebruiker zelf weet dat hij de ziekte heeft.

De onderzoekers denken dat ze in 5 tot 15 procent van alle gevallen op basis van zoekopdrachten al een diagnose kunnen stellen, terwijl de kans op een fout-positief resultaat slechts 1 op de 100.000 is.

In eerste instantie keken de onderzoekers naar zoekopdrachten waaruit bleek dat gebruikers een diagnose van alvleesklierkanker hadden gekregen. Vervolgens zochten ze een verband met eerdere zoekopdrachten over mogelijke symptomen. Uiteindelijk werd een sterk genoeg verband gevonden om met grote zekerheid alvleesklierkanker te kunnen vaststellen bij mensen die alleen nog naar symptomen hadden gezocht.

Voor het onderzoek werden geanonimiseerde zoekopdrachten gebruikt, dus Microsoft kon geen contact opnemen met de betreffende gebruikers. Er is in de medische wereld nog weinig aandacht voor de informatie die zoekopdrachten kunnen opleveren.

Alvleesklierkanker is een zeer ernstige vorm van kanker, die slechts weinig mensen meer dan vijf jaar overleven. Een vroege diagnose zou, volgende de onderzoekers, de overlevingskans kunnen verdubbelen naar tussen de 5 en 7 procent.

Bron: NU.nl