Obesitas verkort levensduur

Overgewicht verlaagt de levensverwachting met minimaal een jaar. Dit kan oplopen tot tien jaar bij ernstige zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Medical Journal. In totaal werden gegevens van bijna vier miljoen volwassenen in vier continenten verzameld. Het is het grootste onderzoek naar overgewicht en sterfte ooit.

Jaar korter te leven

Mensen met overgewicht leven gemiddeld een jaar korter en mensen met matige obesitas ongeveer drie jaar. Bij ernstige obesitas schiet dat omhoog. Obesitas verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, longaandoeningen en kanker. Verder waarschuwen onderzoekers dat zwaarlijvigheid steeds meer voorkomt in de wereld.

U kunt er iets aan doen

De sportartsen van het Sport Medisch Centrum Leiden (SMCL) zijn er niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die wil bewegen. Dus ook als u op een verantwoorde en gezonde manier wilt afvallen en (weer) beginnen met lichamelijke activiteit, kunt u contact opnemen met een van de sportartsen voor goed advies.

Meer informatie

U kunt bij het sport medisch centrum terecht voor een sportmedisch onderzoek, blessureconsult, trainingsadvies en verplichte sportkeuringen. Bel voor het maken van een afspraak naar 071- 516 00 28 (maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur). U kunt ook een e-mail sturen naar info@smcleiden.nl voor meer informatie.