Resistente darmbacteriën van reizigers een groeiende zorg

Resistente darmbacteriën van reizigers een groeiende zorg

Ruim een derde van Nederlanders die een verre reis maken, nemen multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Deze bacteriën zijn ongevoelig voor de gebruikelijke antibiotica. Dit blijkt uit een onderzoek van onder meer Universiteit Maastricht, het Erasmus MC en Tropencentrum AMC.

Mensen die op reis gingen naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75 procent van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel. Reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika pikten in 40 tot 50 procent van de gevallen deze bacteriën op. Reizigers naar India lopen volgens de onderzoekers het grootste risico.

Het feit dat mensen de bacteriën oppikken betekent niet automatisch dat ze ook ziek worden. Na verloop van tijd verdwijnen ze meestal vanzelf weer uit het lichaam. De bacteriën kunnen echter ook ernstige infecties veroorzaken. De reizigers dragen in een op de acht gevallen de bacterie over aan een niet-meereizende huisgenoot.

Binnen de medische wereld groeien de zorgen om resistente bacteriën. Volgens de onderzoekers zullen mogelijk in 2050 meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker.

Bron: ANP