Zikavirus bij 60 reizigers vastgesteld – het gevaar binnen drie jaar voorbij

In Nederland is sinds begin dit jaar bij zestig mensen het zikavirus vastgesteld, van wie “een klein aantal” zwangere vrouwen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt, want slechts een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na een besmetting.

Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Verspreiding binnen Nederland onwaarschijnlijk

Verspreiding van het zikavirus in Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen hier niet voorkomen. Mensen raken besmet door de steek van een bepaalde mug, maar in enkele gevallen is het virus ook overgebracht via seksueel contact.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om niet naar gebieden te gaan waar het virus heerst, als de reis niet noodzakelijk is. Mannen die in zo’n gebied zijn geweest, kunnen na terugkeer het beste minstens twee maanden lang condoom gebruiken tijdens seks. Ook adviseert het RIVM vrouwen met een zwangerschapswens om dit uit te stellen tot minstens een maand na terugkomst.

Epidemie binnen drie jaar voorbij

Het zikavirus komt momenteel in bijna vijftig landen voor, waaronder Brazilië, Aruba, Curaçao, Mexico en Jamaica. Het duurt maximaal twee tot drie jaar voordat de zika-epidemie in Zuid-Amerika voorbij is. Tegen die tijd zijn veel mensen al eens ziek geweest en daardoor immuun geworden. Dan zijn er te weinig overblijvers om de grootschalige verspreiding in stand te houden. De epidemie dooft zichzelf, zeggen Britse wetenschappers.

De onderzoekers voorspellen  hoe verspreiding van het zikavirus zal verlopen op basis van de eerdere verspreiding van ziektes als dengue en chikungunya. In de loop van volgend jaar zal het aantal zika-gevallen al flink zijn gedaald.

Het naderende einde van de zika-epidemie maakt het ook lastig om een vaccin te ontwikkelen. In de tijd dat de vaccins klaar zijn om te worden getest, zijn er misschien niet genoeg gevallen meer om te testen of het vaccin werkt.

Bron: ANP