24-uurs bloeddrukmeting

De bloeddruk kan gedurende de dag behoorlijk schommelen, bijvoorbeeld onder invloed van emoties en stress. Door spanning kan de bloeddruk bij de huisarts soms hoger zijn dan thuis. Vandaar dat het soms nodig is om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten met een automatische bloeddrukmeter. Deze bloeddrukmeter meet overdag elk half uur de bloeddruk en ’s nachts elk uur.

foto bloeddruk

Afspraak maken

Indien uw zorgverlener een 24 uurs bloeddrukmeting voor u heeft aangevraagd via ZorgDomein of u een papieren aanvraagformulier heeft meegegeven, kunt u een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer

Wanneer u niet in staat bent om naar één van onze vestigingen te komen, kan uw zorgverlener een huisbezoek voor u aanvragen. We komen dan bij u thuis de 24-uurs bloeddrukmeter aansluiten. Meenemen

Legitimatiebewijs

Legitimatiebewijs Verplicht

Neem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent.
Lees meer over deze verplichting

Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

Overzicht medicijnen

Medicatieoverzicht (een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, u kunt dit zelf maken of opvragen bij uw apotheek)

Voorbereiding

Draag bovenkleding met ruim vallende mouwen die u makkelijk aan en uit kan trekken. Het is handig om een riem te dragen om de bloeddrukmeter aan te bevestigen.

Het onderzoek

U ontvangt van onze medewerker een bloeddrukmeter. De meter bestaat uit een band om de arm en een klein meetapparaat. Onze medewerker zal de bloeddrukmeter bij u aansluiten, een eerste meting doen en uitleggen hoe alles werkt. Dat duurt ongeveer 15 minuten.

Het meetapparaatje draagt u aan een riem om uw middel. ’s Nachts kunt u dit van de riem afhalen en naast u neerleggen. Het kleine meetapparaat is via een slangetje verbonden met de band om uw bovenarm. Om de zoveel tijd (overdag elk half uur, ’s nachts elk uur) piept de bloeddrukmeter, waarna de bloeddrukband automatisch wordt opgeblazen om de bloeddruk te registeren. De bloeddrukband loopt daarna vanzelf weer leeg. Het is belangrijk om tijdens de metingen ontspannen te blijven en uw arm stil te houden. U ontvangt bij de bloeddrukmeter een dagboekje, waarin u uw activiteiten en emoties opschrijft.

Als de bloeddrukmeter is aangebracht, kunt u weer naar huis of naar uw werk. U kunt uw normale werkzaamheden en activiteiten blijven doen. Wanneer de meting start stopt u even met uw activiteit en houdt u uw arm stil. Houdt er wel rekening mee dat de band en het meetapparaatje niet nat mogen worden. U kan dus niet douchen, baden of zwemmen. Wassen met een washandje is wel toegestaan. Wij adviseren om niet te gaan autorijden, omdat dit lastig kan zijn tijdens de metingen. Na 24 uur komt u weer terug bij SCAL voor een afsluitende meting, waarna de bloeddrukmeter weer wordt losgekoppeld.

Uitslag

De resultaten van het onderzoek worden door onze arts beoordeeld en binnen tien dagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hartafwijkingen? Kijk dan hier.

Kosten

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Meer informatie over de kosten kunt u vinden in ons tarievenoverzicht.

Voor de zorgverlener

U kunt een 24-uurs bloeddrukmeting aanvragen via ZorgDomein of met behulp van een aanvraagformulier biometrie of chronische ziekten. Het is belangrijk dat u de aanvraag nauwkeurig invult, met een overzicht van de medicatie die wordt gebruikt, de huidige klachten en reden voor de aanvraag.

U ontvangt de uitslag van de 24-uurs bloeddrukmeting zo mogelijk via Sleutelnet. Mocht u geen lifeline adres hebben, dan verzenden we de uitslag per post of fax. In geval van afwijkingen wordt u door ons gebeld zodra de uitslag binnen is, zodat u direct actie kunt ondernemen voor een vervolgonderzoek.

Contact

Neem contact op met onze cardioloog als u:

  • een vraag heeft over de uitslag;
  • wilt overleggen met een specialist over de mogelijke vervolgstappen.